Naslovnica | Linkovi | Kontakt


Bibliotečke aktivnosti

 

 


29.09.2019

Školski list "Mejdan"


Dragi čitatelji,

pred Vama se nalazi XXV broj školskog lista "Mejdan" za školsku 2018/2019. godinu.

List se može "prelistati" na adresi: "Mejdan XXV - ISSUU"
ili preuzeti u PDF formatu na sljedećem linku: "Mejdan"- PDF

Opširnije


26.09.2019

Evropski dan jezika


Na inicijativu Vijeća Evrope od 2001, 26. septembar svake godine se obiljažva kao Evropski dan jezika. Tim povodom, predstavnici Općine Stari Grad školskoj biblioteci poklonili su Njemački rječnik, Pregled gramatike njemačkog jezika i Klasične bajke sa CD-om na engleskom jeziku...

Opširnije


25.11.2018

Učenici posjetili Sajam izdavača/nakladnika BiH pod nazivom "Knjige u nišama"


Učenici naše škole, u pratnji bibliotekarke Aide Kalajdžisalihović, posjetili su Sajam uzdavača/nakladnika BiH "Knjige u nišama", koji je održan u Bosanskom kulturnom centru u periodu od 25. do 29. novembra 2018...

Opširnije


22.10.2018

Obilježen je mjesec knjige – učenici prisustvovali promociji knjige „Horozgrad“ i lutkarskoj predstavi


Želeći skrenuti pažnju na knjige i njihov značaj u obrazovanju i svakodnevnom životu čovjeka, u našoj zemlji se već duže vrijeme mjesec oktobar obilježava kao mjesec knjige. Cilj njegovog obilježavanja je popularizacija književnosti i čitanja te promocija čitalačke građe...

Opširnije


19.10.2018

Učenici II razreda posjetili Biblioteku Sarajeva – odjeljenje Vratnik


U pratnji učiteljica Sanele Musić i Elmedine Čebirić učenici II razreda posjetili su Biblioteku Sarajeva – odjeljenje Vratnik. Tom prilikom saznali su da u njihovoj blizini ima još jedna biblioteka koju mogu posjetiti kada budu željeli da čitaju knjige koje ne mogu pronaći u školskoj biblioteci.

Opširnije


15.05.2018

Obnova bibliotečkog fonda u akciji Vijeća roditelja


Bibliotečki fond naše škole bogatiji je za 16 lektirnih naslova. U akciji Vijeća roditelja koja se već nekoliko godina realizira u našoj školi s ciljem obnove bibliotečkog fonda, prikupljeno je 750,00 KM za koje je kupljeno 66 knjiga...

Opširnije


03.05.2018

Književna radionica za učenike III razreda


U sklopu 4. festivala dječije umjetnosti (FEDU) učenici III razreda naše škole prisustvovali su književnoj radionici sa spisateljicom Jagodom Iličić, koja je organizirana u Bosanskom kulturnom centru 03. maja 2018...

Opširnije


12.10.2017

Učenici IIb razreda u školskoj biblioteci


Pred uvod u čitanje obavezne lektire, ali i sticanje jedne od najljepših navika – čitanja, učenici IIb razreda sa učiteljicom Jasminom Zagorac posjetili su školsku biblioteku i upoznali se sa pravilima posuđivanja/vraćanja knjiga i ponašanja u biblioteci.

Opširnije


19.05.2017

Članovi sekcije Klub knjige prisustvovali promociji romana „Kaldrma“


U petak 19. maja 2017. članovi sekcije Klub knjige i bibliotekarka Aida Kalajdžisalihović prisustvovali su promociji romana za djecu „Kaldrma“ autorice Elmir Helać-Mekić, koja je upriličena u Velikoj Sali Općine Stari Grad.

Opširnije


13.02.2017

Obnova bibliotečkog fonda u akciji Vijeća roditelja


Bibliotečki fond naše škole bogatiji je za 7 lektirnih naslova. U akciji Vijeća roditelja koja se već nekoliko godina realizira u našoj školi s ciljem obnove bibliotečkog fonda, prikupljeno je 1.000,00 KM za koje je kupljeno 100 knjiga.

Opširnije


21.12.2016

Učenici posjetili Zimski salon knjige


U pratnji nastavnice engleskog jezika Elme Katica i bibliotekarke Aide Kalajdžisalihović, grupa učenika Va, VIIa i VIIb razreda posjetila je Zimski salon knjige koji se održava u centru Skenderija.

Opširnije


12.04.2016

Kviz za poticanje čitanja


U povodu Međunarodnog dana dječije književnosti, za učenike III i IV razreda organiziran je Kviz za poticanje čitanja a zadatak je bio pročitati knjigu Bajke i priče H. C. Andersena, te u određeno vrijeme (04. aprila 2016) pristupiti izradi Kviza tj. odgovaranju na pitanja.

Opširnije


05.04.2016

Općina Stari Grad uručila poklone našoj školi


Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, na redovnom sastanku sa direktorima osnovnih škola iz ove općine, uručio je poklone svim starogradskim školama.

Opširnije


29.03.2016

U VIb razredu obilježen Međunarodni dan dječije književnosti


Međunarodni dan dječije književnosti obilježava se svake godine 2. aprila. Cilj je ukazati na važnost dječje knjige, te potaknuti i razviti ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. april.

Opširnije


31.12.2015

Vijeće roditelja doniralo lektire biblioteci naše škole


Bibliotečki fond naše škole bogatiji je za 7 novh naslova lekire. Rezultat je to akcije Vijeća roditelja, koje je prikupilo 997,00 KM za obnovu bibliotečkog fonda i za koje su kupljene 94 knjige.

Opširnije


19.05.2015

Općina Stari Grad donirala lektire školskoj biblioteci


U povodu obilježavanja Dana Općine Stari Grad školskim bibliotekama poklonjeni su novi lektirni naslovi. Bibliotečki fond naše škole obogaćen je naslovima Nevidljiva Iva (Z. Balog), Djeca su vojska najjača (V. Milošević), Maturalac (B. Primorac) i Romeo i Julija (W. Shakespeare).

Opširnije


02.04.2015

Međunarodni dan dječije književnosti – učenici Vb razreda u posjeti Biblioteci Sarajeva


Međunarodni dan dječije književnosti obilježava se svake godine 2. aprila kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige, te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. april.

Opširnije


18.02.2015

Plakat povodom obilježavanja 100 godina od rođenja Branka Ćopića


Branko Ćopić je potekao iz siromašnog sela Hašani ispod Grmeča (u Bosanskoj Krupi). Bio je neumoran književni radnik, izdao je brojna djela. U našoj književnosti stekao je status književnika sa najviše odštampanih djelai najviše prevedenih djela.

Opširnije


16.02.2015

Dnevnik čitanja


„Dnevnik čitanja“ je projekt koji Biblioteka Sarajeva realizira u periodu od 2. februara do 15. marta (odnosno 23. aprila) 2015. godine, u saradnji sa bibliotekarima i nastavnicima jezika i književnosti u osnovnim školama Kantona Sarajevo.

Opširnije


12.02.2015

Učenici II razreda u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci


U četvrtak, 12. februara 2015. godine učenici II razreda posjetili su Gazi Husrev-begovu biblioteku. Učenike je dočekalo ljubazno osoblje, a obilazak je nastavljen sa konzervatorom Madžidom Smajkić.

Opširnije


06.02.2015

Učenici IIa razreda u školskoj biblioteci


U petak 6. februara 2015. godine učenici IIa i učiteljica Sanela Musić posjetili su biblioteku u našoj školi. Učenici su sa oduševljenjem razgovarali sa prijatnom bibliotekarkom Aidom, koja ih je upoznala sa svim zanimljivostima u biblioteci. Upoznati su sa svim dijelovima biblioteke i vrstama knjiga koje se tu nalaze. Radoznali učenici razgledali su uredno složene knjige i svo šarenilo na koje su naišli.

Opširnije


05.01.2015

Zimski raspust u Biblioteci


Biblioteka Sarajeva i ove godine organizuje "Zimski raspust u Biblioteci". Cilj je da djeca provedu vrijeme u Biblioteci na edukativan, kreativan i zabavan način u vrijeme trajanja školskog raspusta, od 5.1. do 30.1.2015. godine.

Opširnije


29.12.2014

Vijeće roditelja uručilo školsku lektiru biblioteci škole


Direktor škole dr. Salko Huskić ugostio je predstavnike Vijeća roditelja OŠ „Hamdija Kreševljaković“, a povod je bila njihova donacija 12 kompleta knjiga koji obuhvataju lektirne naslove predviđene za čitanje u okviru Nastavnog plana i programa za devetogodišnje osnovno obrazovanje KS.

Opširnije


01.11.2014

Uspješno završena Akcija darivanja knjiga školskoj biblioteci


Protekli mjesec u našoj školi pokrenuta je i realizirana Akcija darivanja knjiga školskoj biblioteci. Povod je bio obilježavanje mjeseca oktobra kao mjeseca knjige, a cilj prikupljanje novih naslova i obogaćivanje postojećeg knjižnog fonda

Opširnije


20.10.2014

Akcija darivanja knjiga školskoj biblioteci (u povodu obilježavanja oktobra - mjeseca knjige)


S ciljem obogaćivanja knjižnog fonda u svrhu promoviranja čitalačkih navika kod najmlađeg uzrasta - osnovnoškolaca, u OŠ "Hamdija Kreševljaković" pokrenuta je Akcija darivanja knjiga školskoj biblioteci...

Opširnije


29.09.2014

Moja biblioteka – posjeta učenika Ia razreda biblioteci


JU Biblioteka Sarajeva provodi projekat pod nazivom Moja biblioteka čiji je cilj kontinuirano poučavanje i osposobljavanje učenika za samostalan rad na izvorima informacija i znanja, te poticanje na iznajmljivanje knjiga i drugih informacijskih medija u biblioteci.

Opširnije