Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Nastava u prirodnoj sredini, Srebrenik - Gradačac

 




U subotu 15. aprila 2017. učenici naše škole, u okviru Nastave u prirodnoj sredini, posjetili su Stari grad Srebrenik, koji čuva jednu od najstarijih tvrđava iz srednjovjekovne prošlosti Bosne i Hercegovine.

Podignuta je na mjestu nepristupačnom za napade, a pogled na nju oduzima dah. Prvi put se spominje u Povelji Stjepana II Kotromanića iz 1333. godine, a bila je stolni grad i narednih bosanskih vladara.

Prema legendi koju je ispričao vodič puta, grad je izgradila jedna od tri kraljice koje su se nadmetale koja će sagraditi ljepši grad. Jedna je sagradila tvrđavu na Sokolu, druga u Gradačcu, a treća je rekla da njen grad sjaji kao da je od srebra zbog čega je prozvan Srebrenik.

Nakon Srebrenika, učenici su posjetili Kulu Zmaja od Bosne u Gradačcu. Nakon upoznavanja sa likom i djelom znamenitog Bošnjaka - Huseina kapetana Gradaščevića, pogledali su i podzemne tunele sa puškarnicama, te ostale objekte unutar kapetanije kao što su sahat kula, džamija Huseinija...

Učenici su saznali da je Gradačac i rodni grad poznatog bh književnika Hasana Kikića, te da ima ljekovitu banju Ilidža sa dva jezera Hazna i Vidara.

Vrijeme pred dugu vožnju na putu za Sarajevo, učenici i nastavnice Amela Bahtijarević i Adisa Sokolović proveli su odmarajući se na trgu Gradačca.

 

Nazad Na vrh