Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturuDan državnosti Bosne i Hercegovine

 


Bosno i Hercegovino, sretan ti Dan državnosti 25. novembar !.


 U ponedjeljak, 24. novembra 2014, naši učenici obilježili su jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine. Uređenjem školskih prostorija plakatima, likovnim i literarnim radovima, te kratkim prigodnim programom emitiranim putem školskog razglasa, podsjetilo se na činjenice zbog kojih obilježavamo ovaj datum.****************

25. novembra 2014. godine se obilježava jedan od najvažnijih događaja koji su obilježili historijski put Bosne i Hercegovine, put borbe protiv fašizma i svih neprijatelja, unutrašnjih i vanjskih, koji su željeli stati na put demokratskom razvoju naše domovine.
Na ovaj dan, prije 71 godinu, u Mrkonjić Gradu je održano Prvo zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), čime su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.
Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ, odnosno jasno je istaknuto opredjeljenje njenih naroda da bude osigurana potpuna ravnopravnost Muslimana, Hrvata i Srba koji u njoj žive.
Nažalost, građani Bosne i Hercegovine su već u proljeće 1992. godine bili prisiljeni ponovo se braniti, jer agresija na našu zemlju, koja je počela u aprilu 1992. godine i trajala do novembra 1995. godine, je još jednom predstavljala veliko iskušenje za sve stanovnike ove zemlje.
Opet smo bili na ispitu koji je značio opstanak Bosne i Hercegovine ili njen trajni nestanak, ali kao i mnogo puta do sada, bosanski patriotizam i hrabrost njenih građana da brane svoju domovinu od znatno jačeg neprijatelja, je ponovo donijela pobjedu demokratskih snaga u ovoj zemlji.

Odluke Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.

Svim učenicima i zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
(preuzeto sa www.mon.ks.gov.ba)


   

 

Nazad Na vrh