Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Unapređenje procjene posturalnog statusa i statusa kičme – SpineLab

 



U proteklom periodu učenici naše škole učestvovali su u IPA projektu "Unapređenje procjene posturalnog statusa i statusa kičme – SpineLab“, koji su realizirali Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Projektom su bila obuhvaćena djeca od 5 do 12 godina, sa područja Kantona Sarajevo i iz Novog Sada, a rezultati su pokazali da dvoje od troje djece ima posturalne poremećaje.
Dobna skupina djece ciljno je odabrana i obuhvatila je baš ovu starosnu dob jer se u ranoj fazi nedostaci mogu ispraviti.

Slogan projekta "Stoj pravo – rasti zdravo" ukazuje na važnost pravilnog držanja tijela i ispravljanje deformiteta, a značajan razultat se postiže i fizičkim vježbanjem.

Za kraj uspješno realiziranog projekta organizirani su Sportski susreti svih učenika – učesnika u projektu, oko 300 djece iz Sarajevskog kantona, Novog Sada i Zvornika.

Sportski susreti djece zamišljeni su kao svojevrstan javni čas sa vježbama zagrijavanja, oblikovanja, te trčanja štafete, igre između dvije vatre, nadvlačenja konopca i drugo. Na ovaj način želi se pokazati da je sport veoma bitan u sprečavanju nastanka deformiteta za sve uzraste, a posebno za malu djecu.

Završnica projekta održana je u Zvorniku, 15. novembra 2014. g, a u pratnji naših učenika išle su učiteljice Asima Imamović i Jasmina Zagorac, te nastavnica Zehra Salibašić i nastavnik Bakir Kvoco.

Oficijelna stranica projekta
http://www.ipaspinelab.com/bh/index.php


 

Nazad Na vrh