Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Školski list "Mejdan"

 


Školska biblioteka bitno učestvuju u edukaciji učenika. Ona je i informacioni centar gdje korisnici mogu naći traženu informaciju, ali i tražiti preporuku bibliotekara u budućem pretraživanju informacija.
U procesu njihovog obrazovanja i sticanja osnovnog, najvažnijeg, početnog znanja, biblioteka ima značajnu ulogu utoliko što u njoj učenici pronalaze smjernice za učenje kroz cijeli život.
Tu učenici razvijaju maštu, utemeljuju svoje čitalačke navike i dolaze do različitih spoznaja.

2005. godine Dječiji klub čitalaca ˝Patuljak˝ proglasio je naš klub čitalaca za najbolji u 2005. godini.

2005. godine Dječiji klub čitalaca ˝Patuljak˝ proglasio je naš klub čitalaca za najbolji u 2005. godini.


Kao mjesto okupljanja i provođenja slobodnog vremena, osigurava pristup sadržajima koji će učenike potaknuti na stvaranje različitih ideja korisnih u procesu učenja, samostalno pristupanje istraživačkom radu, vrednovanje i pravilan odabir materijala. Redovnim dolaskom, učenici se privikavaju na prostor biblioteke i njenu atmosferu, razvijaju komunikacijske, informacijske, pretraživačke sposobnosti, a posebna pažnja posvećuje se i stvaranju aktivnog čitatelja koja uključuje i vannastavno čitanje, estetski doživljaj i usmjeravanje kulturnim vrijednostima.

Također, učenici upoznaju izvore informacija, a samim tim saznaju i za usluge drugih biblioteka (osim svoje školske), spoznaju da je knjiga stalni izvor raznovrsnih znanja, kao i to da bibliotečki materijal nije isključivo tekst već da može biti prikazan kroz A/V sredstva, crteže, mape i sl. Pored toga usvajaju pojmove autora, djela, časopisa, citata, citiranja, bilješki i poštovanje rada autora. Uče pisati kraće književne tekstove po svom izboru, upoznaju se sa književnim žanrovima, ovladavaju vještinom lijepog izražavanja. Upoznaju referentnu zbirku (leksikone, enciklopedije, atlase, rječnike i sl) i počinju ju koristiti Također, redovim dolaskom u biblioteku, upoznaju se sa raspoloživim knjižnim fondom, novitetima i novostima, ali i stiču naviku preuzimanja odgovornosti za posuđeni i korišteni materijal.

Kao potpun izvor informacija, osim učenicima namjenjena je i nastavnicima za potrebe redovne nastave, ali i vanastavnih aktivnosti.

Biblioteka nekad... 
       ... i sad!

 

U našoj školi biblioteci pripada posebno mjesto. Smještena je na prvom spratu i zauzima prostor od 50m2. Između polica popunjenih šarolikim knjigama prepunih različitih priča, svjetova i likova, nalazi se i nekoliko čitalačkih mjesta, gdje se radoznala dječija mašta prepušta pronalasku novih avantura. Osim naslova redovne i proširene lektire, bibliotečki fond sačinjava i referentna (priručna) zbirka za nastavnike i učenike, stručna literatura iz oblasti pedagogije, metodike, psihologije, sociologije, bibliotekarstva, informatike i sl, naučno-popularni i pedagoški časopisi, listova za djecu i omladinu, slikovnice, vježbanke, udžbenici i sl. Također, bibliteka posjeduje i audio-vizuelni materijal, geografske karte, grafo-folije, a sve zajedno čini oko 14 000 bibliotečkih jedinica. Sve jedinice su stručno i formalno obrađene, prema UDK i ISBD standardu, a katalog je autorski (abecedni).

Aktivne korisnike ove školske godine čini 337 đaka i 45 uposlenika, a vrata naše biblioteke otvorena su i za druge zainteresirane korisnike. Svi ljubitelji knjige ovdje su dobro došli.

Bibliotekarka
Aida Kalajdžisalihović, magistar komparativne književnosti i bibliotekarstva

 

 

 

Nazad Na vrh