Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Učenici naše škole posjetili Filozofski fakultet u Sarajevu

 


U utorak, 19. decembra 2023. godine učenici naše škole koji uče arapski jezik zajedno sa svojim nastavnikom Saudinom Sivrom su u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta u Sarajevu uživali u programu koji su izveli studenti Katedre za arapski jezik i književnost Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Posjeta je upriličena u okviru manifestacije Dani arapskog jezika koja se u Sarajevu od 18. do 21. decembra ove godine realizira povodom Međunarodnog dana arapskog jezika.
Međunarodni dan arapskog jezika je 18. decembar i obilježava se od 2012. godine, a podudaran je sa datumom iz 1973. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija prihvatila arapski jezik kao šesti službeni jezik Organizacije Ujedinjenih nacija. Sa preko 400 miliona govornika spada u jedan od najraširenijih jezika na svijetu. Arapski jezik je službeni jezik u 24 države svijeta. Arapski jezik je jezik Kur’ana i jezik sunneta. Arapski jezik je jezik islama. Arapski jezik je brojem riječi najbogatiji jezik na svijetu. Još od vremena prije islama, ljudi su se nadmetali u govorništvu i poeziji na arapskom jeziku, a ni u kasnijim stoljećima sve do današnjeg dana, stvaralaštva u različitim književnim i umjetničkim formama nikada nije nedostajalo. Od vremena dolaska islama na prostor Balkana, arapski jezik je involviran u odgojno-obrazovni sistem.

Arapski jezik se u našoj školi kao drugi strani jezik (izborno-obavezni predmet) izučava od 2002. godine.

Ponašanje učenika i učenica naše škole i ovom prilikom je bilo za svaku pohvalu i zajedno sa njima radujemo se novim vanškolskim aktivnostima koje će kao i ova biti i edukativne i zabavne i za nezaborav.

 

Klikom na sliku iznad pristupate fotogaleriji

 

Nazad Na vrh