Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Veliki uspjeh za našeg Tahu Žgalja i nastavnicu Amelu Bahtijarević na Međunarodnom takmičenju

 


Osmo međunarodno takmičenje iz islamske vjeronauke za učenike završnog razreda osnovne škole održano je 02. septembra 2022. u Velikoj dvorani islamskog centra h. Salim Šabić u Zagrebu. Takmičili su se predstavnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Austrije. Bosnu i Hercegovinu predstavljao je naš učenik Taha Žgalj, koji je i ovoga puta, pored zavidnog znanja iz vjeronaike, pokazao i odlično opće znanje, te je osvojio fantastično I mjesto.
Takmičarska pitanja bila su inspirirana naučno-istraživačkim, edukativnim i izložbenim projektom „Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne“.
Nakon formalnog dijela takmičenja uslijedio je revijalni dio u kojem su predstavnici četiri zemlje ekipno odmjerili znanje. U ovom dijelu takmičenja najbolji su bili predstavnici Srbije, a odmah iza njih bili su predstavnici naše domovine.  

Na kraju su podijeljene nagrade i zahvalnice takmičarima i njihovim vjeroučiteljima.

Pored takmičenja, učenici su imali priliku družiti se sa vršnjacima zagrebačke islamske gimnazije, sa kojima su upoznali Zagreb i posjetili ZOO Maksimir, a u Sisku su bili prvi posjetitelji nove džamije, čije svečano otvorenje treba uskoro uslijediti.

Takmičenju su prisustvovali predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz-ef. Hasanović, direktor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi Arslani, imami, mualime, roditelji takmičara i brojni gosti.

Iza organizacije cijelog projekta nalazi se Emina Mešić, vjersko prosvjetna referentica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, a takmičarski program je vodila vjeroučiteljica Edina Bešić, za koji je pitanja pripremio prof.dr. Nezir Halilović, voditelj Odjela za vjeronauku u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Boravak u Zagrebu i samo takmičenje za našeg Tahu bili su posebni, a našu školu i domovinu, zajedno sa svojom nastavnicom Amelom Bahtijarević, učinio je ponosnima.

Bravo Taha i nastavnice Amela!


Klikom na sliku iznad pristupate fotogaleriji

 

 

Nazad Na vrh