Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Sufinansiranje obnove bibliotečekog fonda (Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke)

 


Javni poziv Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u 2021. godini objavljen je 16. aprila 2021. godine. Javnim pozivom planirana je i podrška bibliotekama osnovnih škola radi jačanja jezičko-komunikacijskih kompetencija. Naša škola je aplicirala na ovaj Javni poziv projektom pod nazivom "Kviz za poticanje čitanja", za koji su odobrena finansijska sredstva u iznosu od 3.800,00 KM.
Namjera projekta jeste unapređenje rada biblioteke kroz osavremenjivanje njenog rada i obogaćivanje knjižnog fonda, te motiviranje učenika na čitanje. Projekat “Kviz za poticanje čitanja” predstavlja dobar početak za stvaranje vrijednih čitalaca i djece koja će sutra biti uspješni mladi ljudi, jer dijete koje čita postaje čovjek koji misli.
Nakon što su odobrena finansijska sredstva postala raspoloživa, krenulo se u realizaciju projekta.  Najprije je izvršena nabavka roba i usluga koje su planirane projektom, što je podrazumijevalo nabavku, stručnu i formalnu obradu monografskih publikacija (dječijih knjiga), koričenje dječijih novina, instaliranje bibliotečkog softvera METLwin i obuka za njegovu upotrebu, a potom su korisnici upoznati sa novitetima u biblioteci. Uslijedile su aktivnosti na promoviranju novih naslova i motiviranju učenika na čitanje. Učenici su iskazali veliko oduševljenje i zadovoljstvo knjigama koje su za njih nabavljene, budući da se radi o popularnim naslovima, sadražajno približnim uzrastima od 7 do 15 godina, lako razumljivim i zabavnim, što je ujedno bila i glavna vodilja prilikom nabavke. Nabavljeno je ukupno 111 naslova i 114 primjeraka knjiga.  
Kako bi se očuvale i budućim generacijama bile od koristi, te im se omogućilo lakše pretraživanje sadržaja, dječije novine su ukoričene i to ona godišta koja su se mogla kompletirati. Ukupno je ukoričeno 29 godišta i to: 5 godišta Malih novina, 3 godišta 5 plusa, 6 godišta Palčića, 9 godišta Vesele sveske, 6 godišta Vesele pčelice. Časopisi koji se nisu mogli kompletirati u godišta smješteni su u fascikle i registratore.
Pored navedenog, za potrebe rada biblioteke nabavljeni su laptop i eksterni disk.

Ovim putem se iskreno zahvaljujemo Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke na izdvojenim sredstvima za obnovu bibliotečkog fonda i podršku savremenom radu biblioteke.

Odrastanje naših učenika bit će mnogo zanimljivije ako se, uz ono što svaki dan saznaju, doda ljepota i šarenilo koje knjige sa sobom nose.

 

Klikom na sliku iznad pristupate fotogaleriji

 

 

 

Nazad Na vrh