Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Učenici Ib razreda obilježili Svjetski dan jabuke

 

 

Svjetski dan jabuke obilježava se u cijelom svijetu 20. oktobra svake godine. Cilj obilježavanja ovoga dana jeste ukazivanje na dobrobiti koje proizilaze iz konzumiranja ovog voća.


Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.


Učenici Ib razreda, zajedno sa učiteljicom Aidom Jerlagić, obilježili su ovaj dan i naučili zašto je važno uvrstiti jabuke u svakodnevnu prehranu. Učenici su se počastili domaćim jabukama, sokom od jabuka i kolačima, ali su pokazali i darežljivost prema svojim drugarima iz škole sa kojima su podijelili svoje zdrave slastice.

 

Nazad Na vrh