Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Nastava u prirodnoj sredini - Goražde

 

 

Naši učenici, kroz Nastavu u prirodnoj sredini, u pratnji nastavnica Amele Bahtijarević i Selme Borogovac, dana 19. oktobra 2019. posjetili su Goražde – Grad Heroj.

U središnjem gornjem toku rijeke Drine, nizvodno od Foče 30 km, nalazi se grad Goražde, jedan od najljepših gradova u ovom dijelu naše zemlje, privredno, administrativno i kulturno središte općine Goražde i Bosansko-podrinjskog kantona.
Goražde kao naselje, relativno je staro. Kao trgovačko naselje Goražde se spominje 1379. godine kada se trgovalo sa Dubrovnikom i kada su Dubrovčani imali svoje ispostave na svim važnijim drumovima u ondašnjoj Bosni, pa je takva ispostava postojala i na mjestu današnjeg Goražda. Tragovi života postoje iz prahistorije, a arheološka iskopavanja potvrđuju da su naselja: Popov Do, Zupčići, Podhranjen i još neka druga mjesta naseljavali stanovnici mlađeg kamenog doba. Naselja iz okoline Goražda: Sopotnica, Zidine (Kopači), naselja su iz rimskog perioda. Goražde je jedini bosanskohercegovački grad na Drini koji se uspio odbraniti u ratu 1992-1995, pa tako on sam i svi njegovi branitelji, s pravom, nose naziv heroji.

Učenici su imali priliku provesti prelijep jesenji dan u centru grada; obići „Most ispod mosta“, jedan od simbola otpora agresiji u Goraždu, izgrađen ratne 1994. godine kako bi omogućio prelazak ljudi s jedne na drugu obalu rijeke Drine; uživati u prirodnom ambijentu ratnog muzeja na otvorenom – Rorovi i upoznati prirodne ljepote ovog značajnog grada u našoj zemlji.

 

Nazad Na vrh