Naslovnica | Linkovi | Kontakt

Vodici za eksternu maturu

Izaao je iz tampe kolski list Mejdan br. 20 Partner kole

Općina Stari Grad počinje stipendirati mlade nadarene sportiste

 Općina Stari Grad će od sljedeće godine stipendirati nadarene sportiste – učenike osnovnih i srednjih škola sa područja ove općine. Pravilnik o stipendiranju nadarenih sportista koji je usvojen na junskoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, novi je način stimulisanja mladih sportista ne samo u ovoj općini, nego i šire.

Ubuduće će stipendije učenici ostvarivati na osnovu postignutih rezultata u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na državnim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima. Pored toga, uslov za ostvarivanje stipendije je i da je učenik član kluba koji je registrovan za takmičenje u zvaničnom strukovnom sportskom savezu Bosne i Hercegovine.

Općina Stari Grad ovim potezom želi pružiti podršku svojim mladim nadarenim sportistima.

„Vrhunski sportisti trebaju poseban režim ishrane, opremu i kontinuiranu pripremu, što zahtijeva dodatna novčana sredstva. Mišljenja smo da će ta stipendija mladim ljudima dati podstrek za njihov aktivniji angažman u sportskim aktivnostima“, pojasnili su iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad koja je radila na ovom prijedlogu pravilnika.

Pravilnik će se primjenjivati od sljedeće godine, a sredstva za stipendije planirat će se u budžetu za 2020. godinu.

Javni poziv za stipendiranje nadarenih sportista raspisivat će se svake godine u januaru, bodovanjem rezultata iz prethodne godine. Ocjenjivat će se: učešće na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, učešće na Univerzijadi, osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na svjetskim prvenstvima i kupovima, evropskim prvenstvima i kupovima, Mediteranskim igrama, te prvo, drugo i treće mjesto na državnom prvenstvu.

Podsjećamo, Općina Stari Grad, putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, vrši stipendiranje nadarenih učenika i studenata, te učenika koji izučavaju stare i deficitarne zanate, za što se na godišnjem nivou izdvaja oko 95.000 KM.

Također, putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu vrši se stipendiranje učenika i studenata iz porodica boračke populacije, a godišnje se za te stipendije izdvaja oko 200.000 KM.

Kompletan Pravilnik koji određuje osnovne odredbe, pravo učešća na konkursu, prijave na konkurs, kriterije za izbor kandidata, postupak dodjele stipendija, prava i obaveza korisnika i davaoca stipendije možete pogledati ovdje.

 

Nazad Na vrh