Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Općina Stari Grad počinje stipendirati mlade nadarene sportiste

 



Općina Stari Grad će od sljedeće godine stipendirati nadarene sportiste – učenike osnovnih i srednjih škola sa područja ove općine. Pravilnik o stipendiranju nadarenih sportista koji je usvojen na junskoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, novi je način stimulisanja mladih sportista ne samo u ovoj općini, nego i šire.

Ubuduće će stipendije učenici ostvarivati na osnovu postignutih rezultata u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na državnim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima. Pored toga, uslov za ostvarivanje stipendije je i da je učenik član kluba koji je registrovan za takmičenje u zvaničnom strukovnom sportskom savezu Bosne i Hercegovine.

Općina Stari Grad ovim potezom želi pružiti podršku svojim mladim nadarenim sportistima.

„Vrhunski sportisti trebaju poseban režim ishrane, opremu i kontinuiranu pripremu, što zahtijeva dodatna novčana sredstva. Mišljenja smo da će ta stipendija mladim ljudima dati podstrek za njihov aktivniji angažman u sportskim aktivnostima“, pojasnili su iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad koja je radila na ovom prijedlogu pravilnika.

Pravilnik će se primjenjivati od sljedeće godine, a sredstva za stipendije planirat će se u budžetu za 2020. godinu.

Javni poziv za stipendiranje nadarenih sportista raspisivat će se svake godine u januaru, bodovanjem rezultata iz prethodne godine. Ocjenjivat će se: učešće na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, učešće na Univerzijadi, osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na svjetskim prvenstvima i kupovima, evropskim prvenstvima i kupovima, Mediteranskim igrama, te prvo, drugo i treće mjesto na državnom prvenstvu.

Podsjećamo, Općina Stari Grad, putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, vrši stipendiranje nadarenih učenika i studenata, te učenika koji izučavaju stare i deficitarne zanate, za što se na godišnjem nivou izdvaja oko 95.000 KM.

Također, putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu vrši se stipendiranje učenika i studenata iz porodica boračke populacije, a godišnje se za te stipendije izdvaja oko 200.000 KM.

Kompletan Pravilnik koji određuje osnovne odredbe, pravo učešća na konkursu, prijave na konkurs, kriterije za izbor kandidata, postupak dodjele stipendija, prava i obaveza korisnika i davaoca stipendije možete pogledati ovdje.

 

Nazad Na vrh