Naslovnica | Linkovi | Kontakt

Naša škola

  • Naša škola je sagrađena davne 1937. godine i nosila je naziv VII narodna osnovna škola. 1959. godine dobila je ime po narodnom heroju iz II svjetskog rata, Džavidu Haveriću.

 



Upozoravanje na mine

 


 

Stradanje ljudi a posebno djece od eksploacije neeksplodiranih ubojitih sredstava iznudila je potrebu za permanentnom edukacijom mladih. Upozoravanje na mine je komponenta protivminskih akcija sa osnovnim ciljem da se kroz edukaciju djece podigne svijest o dugoročnoj opasnosti koje mogu nanijeti mine. Samo prisustvo mina narušava najosnovnija ljudska prava tj. prava na život, slobodu kretanja i sigurnost ljudi. Najmlađi su prirodno radoznali pa imaju jaku želju da ispituju nepoznatu i sumnjivu okolinu usljed čega dolazi do tragičnih posljedica. Zbog toga postoji sekcija „Upozoravanje na mine“. Kroz rad sekcije naši učenici se upoznaju sa vrstama i oblicima NUS-a ali i sa postupcima koje treba poduzeti kada dođu u kontakt sa njima. Rad se odvija u grupama koje izrađuju panoe sa određenim porukama (Misli mine, Preživjeli ste rat - preživite mir, Pogrešan korak može izmjeniti vaš život), izradom slogana, rješavanjem križaljki, upoznavanjem sa primjerima iz štampe (Primjeri za opomenu). Sastajemo se nakon nastave gdje stičemo teoretska znanja i rješavamo razne rebuse, osmosmjerke, anagrame i slično, na temu mina.

 

Sekciju vodi nast. hemije Enesa PAVLOVIĆ

 

 

 

 

Školska 2013/2014. godina
 

Na XVII općinskom takmičenju učenika osnovnih škola iz Programa "Upozoravanje na mine", održanom 14.11.2013. godine, ekipa naše škole u sastavu Hamza Đanita, Pašalić Fazila, Halilović Dženita i Mirnes Čengić su osvojili 3. mjesto. Iskrene čestitke članovima ekipe i nastavnici hemije Enesi Pavlović, koja ih je vrijedno pripremala.

 

 

 

Nazad Na vrh