Naslovnica | Linkovi | Kontakt

Naša škola

  • Naša škola je sagrađena davne 1937. godine i nosila je naziv VII narodna osnovna škola. 1959. godine dobila je ime po narodnom heroju iz II svjetskog rata, Džavidu Haveriću.

 



Klub mladih vezilja

 

Klub mladih vezilja postoji od početka školske 2004/2005. godine a njen glavni cilj je njegovanje narodnih rukotvorina, običaja i tradicije naših prostora. 
Klub je osnovan kako bi
sačuvali tradiciju i kulturu Bosne i Hercegovine.
Okupljamo se nakon nastave. Salvete, draperije, peškire i izvezene tkanine koristimo kao motiv za vez.
Trudimo se da tradicija i kultura Bosne i Hercegovine ne izumre.

Sekcija obuhvata veliki broj djece koja rado posjećuju časove na kojima rade, slušaju muziku i istražuju našu kulturno-historijsku baštinu.
Članovi sekcije svoje ideje prenose na platno koje je puno šarenih motiva narodnih rukotvorina.
Stariji učenici prenose svoja znanja na mlađe i time podstičemo njihovo međusobno druženje.

Radovi učenika se izlažu u holu škole a neki se koriste kao sastavni dijelovi narodne nošnje učenika folklorne sekcije.

 

Cilj sekcije: razvijanje samostalnosti, interesovanja, slobode izražavanja i organizovano i kulturno provođenje slobodnog vremena, razvijanje kod učenika individualnih sposobnosti, poticanje stvaralaštva, njegovanje kulturne tradicije.

 

 

Sekciju vodi nast. razredne nastave Amela ŠIŠIĆ

 

 

Školska 2013/2014. godina

05.11.2013. godine učenice ˝Kluba mladih vezilja˝ posjetila je ekipa BHT-a. Snimali su prilog o radu i aktivnostima članica ove sekcije za dječiju emisiju ˝Kišobran˝. Učenice su tokom snimanja vezle i ukrašavale tkaninu.
˝Klub mladih vezilja˝ je pobudio interes TV zbog toga što je ovo jedna od veoma rijetkih sekcija u osnovnim školama Kantona Sarajevo koja vezom tkanina, salveta i draperija čuva i njeguje tradiciju i kulturu BiH.

 

Nazad Na vrh