Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Nastava u prirodnoj sredini

 

 

 

                             Tešanj i Zenica, 16.11.2013. godine

 

Više od 40 učenika naše škole, u pratnji voditelja terenske nastave posjetili su gradove Tešanj i Zenica.

Stari grad Tešanj ili Gradina izgrađen je na uzvišenju u kotlini, uz rijeku Tešanjku, na strmoj i jednim dijelom odsječenoj litici brijega, teško pristupačan sa tri strane. Po tipu svoje namjene pripada skupini većih, utvrđenih gradova na uzvišenju.

Osmanlije su zauzevši grad najvjerovatnije 1520. godine naišli na spaljen grad i porušene kule. Krajem XVII stoljeća Osmanlije su popravili grad. Tada su tešanjskom gradu dodali jedan novi dio, odnosno donji dio grada.

Pored ove tvrđave posjećen je i Eminagića konak, najstariji i najljepši objekat porodičnog graditeljskog naslijeđa u Tešnju, a smatra se da datira još iz 1860.godine.

Putovanje je proteklo u lijepom ambijentu i druženju.

    

 

                   Vjetrenica, Radimlja i Mostar, 19.10.2013. godine

 

Učenici sekcija "Upoznajmo našu domovinu", "Mladi historičari" i "Liga istraživača zavičajnog jezika i običaja" sa nastavnicima - voditeljima su se ovaj put odlučili za malo duže putovanje - upoznavanje jugoistočnog dijela Hercegovine.

Prva destinacija bila je Vjetrenica, najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište, smještena na zapadnom rubu Popova polja, u općini Ravno, 80 km udaljena od Mostara.

Zatim smo se uputili u Radimlju kod Stoca, nekropolu stećaka, gdje smo se uvjerili zašto ovaj dio Bosne i Hercegovine spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog perioda.

Ostatak našeg boravka u Hercegovini smo proveli u razgledanju najstarijeg dijela grada Mostara - Kujundžiluku, čije građevine potiču iz sredine XVI vijeka.

 

                            Zenica i Vranduk, 08.06.2013. godine

 

Učenici naše škole u sklopu Nastave u prirodnoj sredini (geografija, historija i islamska vjeronauka) u pratnji voditelja sekcija Hadžiabdić Narcisa, Sokolović Adise i Bahtijarević Amele obišli su srednjovjekovnu tvrđavu Vranduk i grad Zenicu, u kojem smo posjetili Muzej. Lijepo druženje, pjesma i nova prijateljstva su karakteristika i ove nastave u prirodnoj sredini. Do sljedeće školske godine i nekih novih putovanja, lijep pozdrav...

 

 

                     Bosanska Krajina, 29.03.-01.04.2013. godine

 

Učenici naše škole u pratnji nastavnika voditelja Nastave u prirodnoj sredini (Bahtijarević Amela, Sokolović Adisa, Hadžiabdić Narcis, sekretar Katica Mirsada i direktor škole Huskić Salko) kao i drugih zaposlenika škole, boravili su četiri dana (29.03.-01.04.2013.) na proputovanju kroz Bosansku Krajinu. Na putu za ovaj lijepi dio naše domovine obišli smo grad Travnik, gdje smo se odmorili i svratili na ručak. U večernjim satima smo stigli u Bihać i smjestili se u hotel ˝Park˝. Tokom drugog dana naše posjete obišli smo sam grad Bihać kao i Bosansku Krupu, gdje se posjetila srednjovjekovna tvrđava. Nakon večere prisustvovali smo kino projekciji ˝Pingvini moga tate˝. Trećeg dana smo obišli prelijepu srednjovjekovnu kulu Ostrožac a navečer je organizovan disko u prostorijama hotela. Četvrtog dana, nakon doručka, smo se zaputili u Sarajevo a na tom putu smo posjetili Plivska jezera i grad Jajce, gdje smo imali i zajednički organizovan ručak. U Sarajevo smo stigli u predvečernjim satima.

 

 

                          Jablanica i Konjic, 17.11.2012.godine

 

U blizini srušenog mosta, koji je simbol sjećanja na Bitku za ranjenike na Neretvi, nalazi se Muzej ˝Bitka za ranjenike na Neretvi˝. U prostorima Muzeja, pored izložbene postavke ˝Bitka za ranjenike na Neretvi˝, nalaze se i postavke IV Korpusa Armije BiH i jablanička etno-kuća. Posjetili smo i grad Konjic, vidjeli stari dio grada sa prelijepom prirodom koja ga krasi - rijeka Neretva i planina Prenj. Prošetali smo obnovljenom Kamenom ćuprijom koja je sagrađena davne 1682. godine, a obnovljena 2009. godine. Konjic je poznat i po svom drvorezbarstvu, čije su rukotvorine proglašene pokretnim nasljeđem Bosne i Hercegovine. Od 33 spomenika kulture koliko ih ima Konjic, čak 22 spomenika čine nekropole sa stećcima. Ovom prilikom smo posjetili samo mali dio tih stećaka izložen u gradskom parku Konjica. Bilo nam je zanimljivo i ugodno u Jablanici i Konjicu, kažu naši učenici.

                              

                                 Tuzla, 13.10.2012.godine

 

Geografska sekcija ˝Upoznajmo našu domovinu˝, sekcije ˝Mladi historičari˝ i ˝Liga istraživača zavičajnog jezika i običaja˝ i ove školske godine nastavljaju tradiciju izvođenja nastave u prirodnoj sredini. 13. oktobra 2012. godine posjetili smo Tuzlu. Posjećeno je nekoliko lokaliteta – Panonica (slana jezera, slapovi, neolitsko sojeničko naselje, geološki muzej), mezarje/groblje poginuloj omladini Tuzle, spomen obilježje šehidima i palim borcima, partizansko spomen obilježje, Korzo, Kapija- mjesto stradanja omladine Tuzle 1995. godine. Ovom prilikom učenici naše škole odali su dužno poštovanje nevino stradalim građanima Tuzle.

 

 

                         Bugojno i Travnik, 09.06.2012.godine

 

Još jedno nezaboravno putovanje učenika naše škole kroz projekat Nastava u prirodnoj sredini, ovaj put u Bugojno i Travnik. U gradu Travniku upriličena je posjeta muzeju a prisustvovano je i 1. Internacionalnom oldtimer skupu. Posjećen je i grad Bugojno, gdje je upriličena posjeta Islamskom centru princeze Dževhere. Do sljedeće školske godine i nekih novih putovanja...

 

 

                        Hutovo blato-Počitelj-Mostar, 12.05.2012.godine

 

12. maja 2012. godine posjetili smo Nacionalni park prirode Hutovo blato koje se nalazi nadomak Čapljine. Močvarno područje stvaraju šest jezera i rijeka Krupa, koja odvodi sve vode parka u rijeku Neretvu. Jadranska klima pogoduje rastu mnogih i raznovrsnih biljaka, a raznovrsne ptice u ovom parku čekaju vrijeme migracija prema sjevernoj i južnoj Africi, dok mnoge riblje vrste, koje dolaze iz Jadranskog mora, borave ovdje jedan period i ponovno se vraćaju u more. Hutovo blato je ujedno i jedini podvodni arheološki lokalitet u našoj zemlji, gdje je prije četiri godine pronađeno više od stotinu amfora i ostaci ilirskih brodova za koje se pretpostavlja da su stari više od 2000 godina. Naši učenici su zajedno sa nastavnicima uputili se na ovaj zanimljivi safari u barkama, a sve smo to zabilježili brojnim foto snimcima.
Nakon Hutova blata, uputili smo se u stari Počitelj u čijoj su se arhitekturi taložili srednjovjekovni i osmanski graditeljski uticaji, a posjetu smo završili šetnjom kroz stari dio Mostara.

 
 
Srebrenica i Potočari, 31.03.2012.godine 
 

Oko 45 učenika naše škole s voditeljima nastave u prirodnoj sredini obišli su Memorijalni centar u Potočarima - Srebrenica. Odata je počast žrtvama genocida na ovim prostorima. Posjetu ovom dijelu naše domovine BiH iskoristili smo i za posjetu izvorištu Crni guber u blizini Srebrenice. Kao što smo obećali prethodnih godina, vratili smo se na ove prostore. Nastavit ćemo tu tradiciju. Radi budućih pokoljenja...

 
 
Jajce, 15.10.2011.godine
 

Više od 45 učenika naše škole u sklopu sekcija Mladi historičari, Liga istraživača zavičajnog jezika i običaja i Upoznajmo našu domovinu (voditelji Sokolović Adisa, Bahtijarević Amela i Hadžiabdić Narcis) posjetili su kraljevski grad Jajce. U pratnji turističkog vodiča organizovan je obilazak srednjovjekovne tvrđave, podzemnih katakombi, Medvjed-kule, etno-muzeja, muzeja AVNOJ-a i jajačkog vodopada. Kao podrška voditeljima bila je i sekretar škole Katica Mirsada. Slike sve govore...

 
                    
 
                               Bijambare, 04.06.2011. godine

 

Više od 45 naših učenika skupa sa voditeljima nastave u prirodnoj sredini posjetili zaštićeni pejzaž Bijambare. U pratnji turističkog vodiča obišla se i glavna pećina. Druženje, zabava, pjesma, igra... Slike sve govore.

 
 
Gradačac, 23.04.2011. godine
 

45 naših učenika skupa sa voditeljima obišli su herojski grad Gradačac, njegove prirodne i kulturno-historijske znamenitosti (Kula Zmaja od Bosne, Gradačačka Ilidža, oklopni voz i dr.). Do nove nastave u prirodnoj sredini...


 
 
                              Vranduk i Zenica, 12.03.2011. godine
 

45 naših učenika skupa sa voditeljima obišli su Vrandučku tvrđavu i Zenicu. U samom gradu Zenica posjećen je i Gradski muzej. Lijepo druženje i šale karakteristika su i ove nastave u prirodnoj sredini. Do sljedećeg putovanja...

 

 

 

                               Travnik, 16.10.2010. godine

 

Više od 40 učenika naše škole 16. oktobra 2010. godine, posjetili su vezirski grad TRAVNIK. Pružila im se prilika da upoznaju sve prirodne ljepote i kulturno-historijske znamenitosti ovog srednjobosanskog grada /turbeta od kojih izdvajamo ILHAMIJINO turbe, travničke džamije od kojih izdvajamo Šarenu i Hadži Ali-begovu džamiju, Elči Ibrahim-pašinu medresu, šehidsko mezarje, mahalu Šumeće - Plava voda, Hendek i Lašva, Zavičajni muzej - izložbeni saloni, stara srednjovjekovna tvrđava Kaštel i rodna kuća Ive Andrića, travničku čaršiju/.

Do sljedećeg putovanja, lijep pozdrav...

 

 

 
Tešanj, 24.04.2010. godine

 

24. aprila 2010. godine posjetili smo prelijepi Tešanj, gdje smo imali priliku upoznati se sa prošlošću i turističkim značajem grada Tešnja. Tom prilikom smo posjetili:
• Tešanjsku tvrđavu koja datira iz ilirskog perioda i koja je dograđivana i u srednjovjekovnom i Osmanskom periodu, a služila je isključivo za odbranu grada. Unutar tvrđave, u Dizdar kuli, učenici su imali priliku pregledati izložbu umjetničkih slika na temu stari Tešanj.
• Sahat kulu uz tvrđavu, jedna od četiri koje i danas rade u Bosni i Hercegovini
• Stari dio grada (čaršiju)
• Ferhad begovu džamiju iz 16. vijeka
• Mezar našeg pjesnika Muse Ćazima Ćatića na kojem su uklesani stihovi: ''Tu počiva pjesnik odličnoga dara koji nije trošio časti ni šićara, već bohemski živio i čuvstveno pjev´o dok ga udes ne doprati do ovog mezara.''
• Izvore mineralne vode "Tešanjska oaza" i druge prirodne ljepote Tešnja
Učenici su oduševljeni onim što su vidjeli, a jedno od brojnih pitanja bilo je: "Gdje idemo slijedeći put?"

 

 

 
Konjic, 20.03.2010. godine

 

Još jedno nezaboravno putovanje, još jedan izuzetan doživljaj za više od 60 učenika naše škole. Nastava u prirodnoj sredini ovaj put je održana na relaciji Sarajevo-Konjic-Sarajevo, 20. marta 2010. godine. Posjetili smo ARK u Konjicu, poznatiji pod nazivom ˝Titovo tajno atomsko sklonište˝. ARK- atomska ratna komanda nedaleko od Konjica, zdanje 280 m pod zemljom, u dubini planine Prenj. Ovaj lavirint građen je od ´53-´79., kao Titovo tajno zapovjedničko mjesto, a u slučaju nuklearnog napada ovaj objekat je mogao da primi 350 osoba koje bi mogle da prežive do 6 mjeseci bez da im išta zafali…sve je već pripremljeno u "gradu pod zemljom"…
Nakon oduševljenja ovim fantastičnim zdanjem, obišli smo i obnovljenu konjičku staru ćupriju, stećke u centralnom dijelu grada, spomen-obilježje šehidima i palim borcima, čuvenu radnju drvorezbarija te konjičku čaršiju.
Do Tešnja, lijep pozdrav…

 

 
Tuzla, 10.10.2009. godine

  

 

Geografska sekcija ˝Upoznajmo našu domovinu˝ i ˝Liga istraživača zavičajnog jezika i običaja˝ i ove školske godine nastavljaju tradiciju izvođenja nastave u prirodnoj sredini. Za oktobar 2009. godine kao destinacija je odabrana Tuzla, zbog prirodnih i kulturno-historijskih ljepota ovog kraja. Na ovaj zanimljiv put krenula su 63 učenika sa voditeljima. Ovom prilikom posjećeno je nekoliko značajnih lokaliteta – Panonica (slana jezera, slapovi, neolitsko sojeničko naselje), mezarje/groblje poginuloj omladini Tuzle, spomen obilježje šehidima i palim borcima, partizansko spomen obilježje, Korzo, Kapija- mjesto stradanja omladine Tuzle 1995. godine. Ovom prilikom učenici naše škole položili su cvijeće na Kapiju i odali dužno poštovanje nevino stradalim građanima Tuzle.

 

 

 

Hutovo blato i vrelo Bune, 18.04.2009.godine

 

Još jedna izuzetno uspješna nastava u prirodnoj sredini izvedena je 18. aprila 2009. godine na relaciji Sarajevo - Hutovo blato - vrelo Bune – Sarajevo.

 

 

Oko 60 naših učenika članova sekcija društvenog aktiva (historija, islamska vjeronauka i geografija) sa voditeljima doživjeli su izuzetno iskustvo i zabavu tokom ovog putovanja. Na putu prema Hutovom blatu napravili smo kraći predah u Jablanici i Počitelju. Već tada je otpočeo ˝shoping˝. Prelijepi pejzaži netaknute prirode Prirodnog parka ˝Hutovo blato˝ ostavili su nas bez daha. Posebnu čar ovoj posjeti dala je 45-ominutna vožnja barkama po močvarnom kompleksu Hutovog blata uključujući i rijeku Krupu, pritoku Neretve. Želja da se vide, na ovaj način, i ovi predjeli lijepe nam domovine, Bosne i Hercegovine, bila je jača od ˝straha˝ koji je vladao kod pojedinaca, zbog vožnje barkama i same vode. Svi smo se provozali i bilo nam je zaista prelijepo. Također se dosta toga naučilo i od vodiča, koji nas je upoznao o osnovnim geografsko-historijskim obilježjima ovog prostora. Ovo posebno putovanje nastavljeno je jednim dužim odmorom na vrelu Bune. I ovaj predio naše  domovine oduševio je sve one koji su po prvi put tu ali i one koji su već bili u prilici posjetiti ovo predivno mjesto. Po mnogima ovo je bila jedna od najljepših nastava u prirodnoj sredini do sada.

 

 

Srebrenica i Potočari, 14.03.2009.godine

 

Nastava u prirodnoj sredini u našoj školi zastupljena je već duže vrijeme. Prilikom svojih putovanja imali smo priliku upoznati mnoge prirodne i kulturne ljepote jedine nam Bosne i Hercegovine. Ovaj put smo se odlučili posjetiti Memorijalni centar u Potočarima, pokraj Srebrenice, jer smatramo da je posjeta ovom centru obaveza svih onih koji osjećaju Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom. Oko tridesetak naših učenika od V-VIII razreda, sa voditeljima sekcija uputili su se 14. marta 2009. godine na ovo dugo očekivano putovanje. Sreća i tuga u isti čas. Sreća zbog novog putovanja, novog druženja i upoznavanja nekih novih prostora lijepe nam domovine ali i žalost zbog značenja mjesta na koje smo se uputili. Dočekala nas je ljubazna uposlenica centra Amra Begić, kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo na višesatnom gostoprimstvu. Dosta novog se čulo i naučilo te smo sa tugom napustili ovo tužno mjesto, simbol stradanja i genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Pred povratak smo obišli i čuveni izvor arsen-gvožđevite vode Guber kod Srebrenice. Šetnjom kroz prirodu do spomenutog izvora raspoloženje se popravilo te smo napustili ovo mjesto, opet pomiješanog osjećaja tuge i radosti. Tuge zbog svega što se dogodilo na ovim prostorima a radosti jer smo vidjeli da se život u ovim krajevima uprkos svemu nastavlja. Zbog njih, zbog nas: suživot da, zaboraviti nikada. Mi ih nećemo zaboraviti. Vratićemo se opet aBd. El- Fatiha

 

 

 

                               Goražde, 25.10.2008.godine

 

Više od 60 učenika naše škole, posjetili su herojski grad Goražde, u istočnoj Bosni, 25. oktobra 2008. godine. Bili su u prilici da upoznaju sve prirodne ljepote i kulturno-historijske znamenitosti ovog bosanskog grada. Posjeta je upriličena osnovnoj školi u Sadbi, goraždanskom izletištu Rorovi i samom gradu Goraždu. Lijepo druženje i zabava karakteristika su ovog putovanja.

 

 

 

                               Visoko, 12.04.2008.godine
 

U sklopu manifestacije ˝SRCEM ZA PIRAMIDU˝ a u organizaciji Ferijalnog saveza, obišla se visočka ˝piramida Sunca˝ i sam grad Visoko, gdje se prisustvovalo centralnoj manifestaciji koju je organizovao grad Visoko u saradnji sa Ferijalnim savezom. Učenici su bili oduševljeni prigodnim kulturno-umjetničkim programom koji je ovom prilikom prezentovan.

 

 

   

Mostar i Počitelj- 23.02.2008.godine

 

Više od 45 učenika naše škole, 23. februara 2008. godine, bili su u prilici da upoznaju sve prirodne ljepote i kulturno-historijske znamenitosti ovih dijelova naše lijepe domovine. Učenici nisu krili svoje oduševljenje...

 

 

 

Travnik i Jajce, 27.10.2007.godine 

 

Više od 70 učenika naše škole 27. oktobra 2007. godine, posjetili su vezirski grad TRAVNIK i kraljevski grad JAJCE. Pružila im se prilika da upoznaju sve prirodne ljepote i kulturno-historijske znamenitosti ova dva srednjobosanska grada.

 

 

Nazad Na vrh