Naslovnica | Linkovi | Kontakt

 Vodici za 

eksternu maturu







Učenici IX razreda prisustvovali su tribini Holokaust u Bosni i Hercegovini

 


U povodu 27. januara – Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, Univerzitet u Sarajevu organizirao je tribinu pod nazivom Holokaust u Bosni i Hercegovini.

10. februara 2015. g. u sali Senata UNSa izlagači prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor Univerziteta u Sarajevu i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu; dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, i dr. Elijas Tauber, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava prisutnima su govorili o holokaustu u BiH. Značajan doprinos upoznavanju sa bitnim historijskim činjenicima o ovoj temi predstavlja i knjiga ''Holokaust u BiH'', autora Elijasa Taubera, koja je predstavljala i motiv izlagačima. Dr. Eli Tauber naglasio je da je nad jevrejima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, a samim tim i u Bosni i Hercegovini počinjen klasičan genocid - holokaust".

Prof. dr. Ugo Vlaisavljević podsjetio je na važnost zajednice koja će pamtiti prošlost svih naroda u našoj zemlji, rekavši: "Ako je holokaust u BiH onda je to stvar ovih naroda, stvar kolektivnog sjećanja ovih naroda, to je stvar ove akademske zajednice a to dugo nije bilo u svijesti da je to naša stvar, naša prošlost i što je još najvažnije naša odgovornost“.

Tribini je prisustvovalo pet učenica IX razreda naše škole i bibliotekarka Aida Kalajdžisalihović.

 

Nazad Na vrh