Naslovnica | Linkovi | Kontakt





Obilježen je mjesec knjige – učenici prisustvovali promociji knjige „Horozgrad“ i lutkarskoj predstavi

 



Želeći skrenuti pažnju na knjige i njihov značaj u obrazovanju i svakodnevnom životu čovjeka, u našoj zemlji se već duže vrijeme mjesec oktobar obilježava kao mjesec knjige. Cilj njegovog obilježavanja je popularizacija književnosti i čitanja te promocija čitalačke građe.

I naša se škola priključila obilježavanju ovog značajnog događaja. Tako je našu školu i učenike od I do IV razreda, 22. oktobra 2018, posjetila književnica za djecu Elmira Mekić-Helać, koja stvara priče u kojima je ispričana ratna stvarnost koju su nadvladali ljubav, prijateljstvo, snalažljivost, izdržljivost i umijeće. Bez obzira na godine malih junaka, Elmirine priče mogu i velike čitatelje poučiti pravim, životnim vrijednostima.

Osim romana i priča ispričanih u njima, književnica Elmira je napisala i basne. Čarobne basne. Ne samo zato što su napisane vješto, zanimljivo, duhovito, jezikom koji je lagan i pitak, nego i zato jer ispred svih nas stavljaju ogledalo u kojem se možemo ogledati ako smo iskreni vidjeti svoj odraz onakav kakav on zaista i jeste.

One se bave onim što stručno nazivamo “vršanjačkim nasiljem”, a što je zapravo tužna stvarnost u kojoj smo naučeni da ljude cijenimo po izgledu, odjeći, novcu koji imaju ili nemaju. I nešto još mnogo, mnogo tužnije – da ne želimo da upoznamo drugo i drugačije, nego da ga odbacujemo, rugamo mu se i uništavamo ga.

Učenici će imati priliku čitati knjige autorice Elmire Helać-Mekić i spoznat će prave poruke koje se u knjigama nalaze.

Druženje je bilo zanimljivo i prepuno novih otkrića. Nakon razgovora sa književnicom, učenike je pozdravio lutkar Sabit Agić i za njih izveo lutkarsku predstavu koju su svi pažnjom pratili.

 

Nazad Na vrh